"ALIATS DE LA NIT". Nou projecte sobre rates penades

En aquesta secció podeu consultar l'estat d'una nova activitat de Roncadell relacionada amb les rates penades.

 

Per a més informació podeu visitar el nostre Blog "Cuadernos de Murciélagos".

 

Projecte "Aliats en la Nit"

"En algunes regions, les rates penades estalvien milions d'euros als agricultors en el control de plagues, a més de fer un servei a la salut pública en reduir l'aplicació d'insecticides sobre els aliments" .

 

Rata Penada de Cabrera (Pipistrellus pygmaeus). Autor: M.A. Monsalve.
Rata Penada de Cabrera (Pipistrellus pygmaeus). Autor: M.A. Monsalve.

Aquesta informació recollida per l'Àrea d'Investigació de Quiròpters del Museu de Granollers i els estudis realitzats per aquesta entitat sobre el Rata Penada de Cabrera (Pipistrellus pygmaeus) que s'alimenta de l'arna del barrinador de l'arròs o "Cucat" (Chilo supressallis) ens ha animat a posar en marxa el Programa 'Aliats en la nit' per a la millora de les poblacions de rates penades al Parc Natural de l'Albufera. Aquest programa realitzat conjuntament amb la Societat Espanyola d'Estudi i Conservació de les Rates penades (SECEMU) permetrà la instal·lació d'entre 50 i 100 refugis artificials per a la Rata Penada de Cabrera.

Cucat de l'arròs (Chilo suppresallis). Autor: International Rice Research Institute Archive, Bugwood.org
Cucat de l'arròs (Chilo suppresallis). Autor: International Rice Research Institute Archive, Bugwood.org

En els darrers anys s'ha relacionat en algunes zones del Delta de l'Ebre la reducció de l'arna del 'Cucat' o barrinador de l'arròs amb la presència d'algunes colònies d'aquesta Rata penada.

 

Es tracta de l'espècie europea més petita de Rata penada que habita normalment zones de ribera i aiguamolls i s'alimenta d'una gran varietat d'insectes nocturns. En els moments d'aparició de l'arna del barrinador aquesta rata penada canvia les seues pautes de caça per endinsar-se als arrossars i alimentar-se voraçment d'aquest insecte considerat una de les majors plagues per a la nostra agricultura.

 

Biòlegs i tècnics de camp instal·larem aquests refugis per a rates penades i farem un seguiment durant 2011 per tal de controlar l'ocupació de les caixes-refugi, els patrons de caça de la rata penada de Cabrera i la seua relació amb la plaga del 'cucat'.

 

Caixa-refugi per a rates penades al P.N. del Delta de l'Ebre. Autor: V. Sancho
Caixa-refugi per a rates penades al P.N. del Delta de l'Ebre. Autor: V. Sancho
Caixa-refugi per a Rates Penades
Caixa-refugi per a Rates Penades

 

A més, Roncadell i SECEMU realitzarem una activitat participativa, la "Nit de la Rata Penada", en la qual es difondrà la posada en marxa d'aquest programa i molta més informació sobre l'estat de conservació dels quiròpters a la Comunitat Valenciana.

 

En aquesta jornada lúdica es podran observar les Rates Penades de Cabrera en el seu medi natural i escoltar, amb l'ajuda de detectors d'ultrasons, els sons que fan servir per a moure's i caçar en la foscor.

COL·LABORA: